Warzywa i owoce to obowiązkowa pozycja na stole zarówno dla dziecka, jak i dla dorosłego. Jest to niezbędny element zdrowej i zrównoważonej diety każdego człowieka.

Aby jednak warzywa i owoce , a właściwie zawarte w nich substancje odżywcze, spełniły swoją rolę, powinniśmy pamiętać o bardzo ważnej rzeczy – prawidłowym myciu ich przed podaniem czy obróbką termiczną.

Warzywa i owoce są nośnikami pestycydów i środków chemicznych. Znaczna część tych substancji nie rozpuszcza się w wodzie, więc zwykłe opłukanie czy przemycie na szybko niewiele daje.  Dlatego, aby pozbyć się pestycydów i środków chemicznych z ich powierzchni musimy trochę bardzie się postarać.

Na szczęście  istnieją szybkie i niedrogie sposoby, by pozbyć się skutecznie pestycydów i środków chemicznych z powierzchni owoców i warzyw.

Nie są one skomplikowane, ale najpierw zastanówmy się z czym w kwestii zanieczyszczeń możemy mieć do czynienia:

  • zabrudzenia, ziemia i patogeny przedostające się z rąk innych kupujących, powstałe w transporcie lub samej uprawie
  • Pestycydy – rzecz w naszych czasach oczywista. Warto o nich pamiętać, bo konsekwencje  i wpływ na nasze zdrowie w wyniku ich spożywania mogą być widoczne dopiero po wielu, wielu latach
  • Azotany, w znacznych ilościach występujące na rzodkiewce, szpinaku czy ziemniakach – również nie służą naszemu zdrowiu
  • Substancje konserwujące  – używane do owoców i warzyw transportowanych na duże odległości – głównie do cytrusów i bananów

A więc jak myć owoce i warzywa?

Ogólna zasada jest taka, że powinniśmy je myć dopiero przed zjedzeniem lub obróbką termiczną.
Zwykły brud, ziemie czy inne patogeny przedostające się z rąk innych kupujących, powstałe w transporcie lub samej uprawie jesteśmy w stanie usunąć za pomocą starannego umycia z pocieraniem i dokładnym osuszeniem. Przydatna będzie jakaś mała szczoteczka i papierowe ręczniki. To dotyczy głównie produktów z twardą skórą, jak jabłka czy gruszki, ogórki, bo owoce takie jak maliny, borówki czy jeżyny , podobnie jak sałaty, najlepiej opłukać strumieniem bieżącej wody.

Aby dobrze umyć warzywa o bardziej skomplikowanym kształcie, jak kalafiory czy brokuły, powinniśmy je moczyć około 2-5 minut w zimnej wodzie. Do wody możemy dodać łyzeczke soli kuchennej.

To takie podstawowe mycie.

Pestycydy i azotany wymagają odmiennego podejścia, ale jest sposób, aby pozbyć się i jednych i drugich,  a przy okazji pozbyć się również wosku, stosowanego przez niektórych producentów i sprzedawców, aby owoce wyglądały na piękne i błyszczące.

Azotany zneutralizujemy w kwaśnej kąpieli – do 1 litra wody wystarczy dodać 3 łyżki kwasku cytrynowego lub ½ szklanki octu jabłkowego.

Woda z solą pomoże natomiast usunąć wosk lub olej, dzięki któremu kupione przez nas twarde owoce czy warzywa pięknie błyszczą.

Pestycydy i inne patogeny znikną w środowisku zasadowym – skutecznym sposobem jest wymoczenie owoców czy warzyw w roztworze sody oczyszczonej – na 1 litr wody stosujemy 1 łyżkę sody kuchennej.

A więc mamy 3 kroki aby nasze warzywa i owoce były super czyste i zdrowe:

1 krok – opłukujemy je pod bieżącą wodą – może być na jakimś sitku czy durszlaku.

2 krok – zakwaszamy  – czyli zanurzamy na kilka minut w roztworze wody i octu  ( 100-150 ml na litr wody)

3 krok – roztwór zasadowy – czyli zanurzamy na kilka minut w roztworze wody i sody oczyszczonej ( 1 łyżka sody na 1 litr wody). Dodajmy do niego również łyżeczkę soli .

4 krok -dokładnie płuczemy i osuszamy ściereczka lub papierowym ręcznikiem

Tak umyte warzywa i owoce będą dla nas już bezpieczne i gotowe do zjedzenia.

Trochę inaczej ma się sprawa z myciem owoców cytrusowych i bananów.

Związki chemiczne, które zapobiegają ich psuciu się podczas długiego transportu, można usunąć wyparzając je poprzez polanie ze wszystkich stron wrzącą wodą.

Pamiętajmy o tym, że nawet samo dotykanie ich nieumytych skórek spowoduje przenoszenie substancji do miąższu lub na inne owoce leżące na tym samym talerzu czy półmisku.

Dbajmy o to, żeby jeść zdrowo czysto i pamiętajmy, że regularne „zjadanie” każdej z wymienionych substancji może wpłynąć bardzo niekorzystnie na zdrowie nasze i naszych dzieci.